Tips voor een professioneel cv

Een cv bepaalt in grote mate of je wel of niet in aanmerking komt voor een functie. Hierin is immers af te lezen of je kennis en ervaring aansluit. Maar hoe zorg je dat jouw cv datgene vertelt wat je ‘moet’ vertellen terwijl je je tegelijkertijd onderscheidt van vergelijkbare geschikte sollicitanten? Ik geef je graag wat tips!

De volgorde

Het cv opbouwen in chronologische volgorde zorgt voor een duidelijk overzicht. Je begint met personalia en daaronder je meest recente ervaring, vervolgens opleidingen, cursussen en training en onderaan overige informatie. Duidelijke kopjes geven aan waar welke info is te vinden.

Relevante inhoud

Bedrijf en functie geven al veel informatie, maar geef ook aan welke resultaten je hebt behaald en als je leiding hebt gegeven aan hoeveel personen dat is geweest. De meest belangrijke tip is dat het belangrijk is je cv af te stemmen op de vacature waarop en de organisatie waarbij je solliciteert. Zo is het feit dat je schoenenverkoper tijdens je studie bent geweest ineens relevant als je nu als engineer bij een schoenenfabriek gaat werken, terwijl andere (voor deze functie) niet-relevante zaken juist weer weggelaten kunnen worden. Zo houd je het cv kort, bondig en vooral relevant.

Correcte inhoud

Let in het cv op taalgebruik. Spelling is van belang. Beweren dat je accuraat bent en dan een cv meesturen met tik- en taalfouten strekt niet tot de aanbeveling. Correcte inhoud heeft ook te maken met eerlijk zijn. Blaas dingen niet op, maar zwak ze zeker ook niet af. Uiteindelijk heeft iedereen er baat bij als het beeld dat geschetst wordt juist is; jij en je toekomstige werkgever.

Zakelijk en representatief

Voor alle cv’s geldt: houd het zakelijk; qua inhoud en uitstraling. Voeg je een foto bij? Zorg dan dat dit een representatieve foto is en niet een overduidelijk vakantiekiekje. En overbodig te zeggen: kleurtjes, figuurtjes en emoticons zijn uit den boze; tenzij je wilt aantonen dat je de perfecte kinderopvangjuf bent. En nog een tip: denk even na over welk e-mailadres je gebruikt. Heb je ooit een mailadres hardcorelover@voorbeeld.com aangemaakt, dan is het wellicht nu tijd om een nieuw mailadres te gaan aanvragen… ook dat zegt iets over je professionaliteit.

Bijlage of link?

Hoewel verwijzen naar LinkedIn in deze tijd heel logisch lijkt, geven wij daarnaast de voorkeur aan een cv in Word-format. LinkedIn profielen zijn niet altijd volledig ingevuld, maar nog belangrijker: een cv pas je – als je bovenstaande tips toepast – aan op de functie waarnaar je solliciteert. PDF of Word (of vergelijkbaar)? Liever Word. Als recruiter maken we je cv op in onze huisstijl en vanuit een tekstbestand is het makkelijker om de tekst te bewerken en te kopiëren.

Heeft jouw cv de volgende ronde gehaald en mag je op gesprek komen? Lees hier mijn sollicitatietips.