Zit jij nog op de juist plek?

De vakantieperiode is vaak een wat rustigere periode en daarmee een ideaal moment om eens na te denken of je nog op de juiste plek zit qua werk. Waar sta je, waar wil je naar toe en welke stappen kun je ondernemen om te bereiken wat je wilt bereiken? In dit blog geven we je een aantal tips.

Personality check

In een eerder blog gaven we al een aantal voorbeelden van (online) testen waarmee je inzicht krijgt in wie je bent. Dit kan helpen om te bepalen in wat voor soort functie, in welke rol en bij welke organisatie je het beste tot je recht komt. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je in staat bent de keuzes te maken die écht bij je passen. Gewoon even Googlen naar online persoonlijkheidstest en voila: je kunt aan de slag.

Vacatures lezen

Een andere manier om te ontdekken wat voor functie je ambieert en wat je aanspreekt bij verschillende organisaties, is om door vacatures heen te scrollen. Welke functietitels sluiten bij jouw kennis en ervaring aan? Ambieer je een leidinggevende rol of ben je liever actief op de achtergrond? Kies je voor structuur en regelmaat of ga je vol voor flexibiliteit en grote zelfstandigheid? Liever een kleine organisatie of hoe groter hoe beter? Door het lezen van vacatures ontdek je wat je wel en vooral ook wat je niet aanspreekt. Noteer het voor jezelf. Wat ook een goede tip is: schrijf voor jezelf de ideale vacature. Hierdoor krijg je een heel concreet beeld van wat je het allerliefste zou doen.

Bel een bekende

Nog een tip is om de telefoon te pakken en met iemand te bellen die jou goed kent. Bijvoorbeeld je ouders, goede vrienden of (oud-)collega’s. Zij kijken vaak net weer anders tegen jouw talenten aan. Wat denken zij dat goed bij je past qua werk en type organisatie? Vraag of ze kunnen vertellen waar jij erg goed in bent of waar je goed in zou kunnen zijn. Durf ook kritiek te ontvangen: wat kun je eigenlijk helemaal niet zo goed en aan welke punten zou je toch echt nog wel moeten werken? Dat geeft goed zicht op welke dromen je misschien moet laten varen en/of welke cursussen nog noodzakelijk zijn om ze wel te kunnen realiseren.

Ga kennis maken

De beste manier om erachter te komen of je bij een organisatie past, is om kennis te maken. Als je op basis van je cv bent uitgenodigd, is vaak wel duidelijk dat de functie aansluit. Of jij en de mensen aldaar bij elkaar passen, dat is een ander verhaal. Gelukkig ervaar je meestal snel of er een klik is of niet. Bij VitalSelect is dat ook een van onze belangrijkste uitgangspunten: past deze professional bij deze opdrachtgever? Daarom kennen wij onze opdrachtgevers goed en willen wij ook jou tijdens een kennismakingsgesprek zo goed mogelijk leren kennen. Maar ook als je als professional eenmaal voor ons aan de slag gaat, dan blijven we contact houden. Voor als je een paar zomers verder weer wilt nadenken over vervolgstappen binnen je carrière.

Jeroen Brons, partner/adviseur Industrie bij VitalSelect

PS: Ook tijdens de zomerperiode zijn wij gewoon beschikbaar om eens vrijblijvend met je te sparren over waar jouw talenten en ambities liggen. Bel of mail ons gerust voor een afspraak!